Start goed voorbereid met beleggen. Beleggen brengt altijd enige vorm van risico met zich mee. Sommige beleggingsproducten kunnen hoge winsten opleveren met natuurlijk daaraan gekoppeld vaak meer dan gemiddelde risico’s. Andere beleggingen hebben een wat gematigder rendement maar dan ook aanzienlijk minder risico’s.
Factoren die het risico niveau bepalen zijn bijvoorbeeld stabiliteit van de regio waar uw aandeel vermarkt wordt. Valutaschommelingen, beschikbaarheid van grondstoffen en niet geheel onbelangrijk, in wat voor branche acteert het aandeel. Is het een duidelijke groeimarkt. Of misschien nog een startup maar met een ongelooflijk potentieel? Denk dan aan bedrijven waar 10 jaar geleden nog niemand van had gehoord zoals Facebook, Pinterest, Alibaba. De rendementen op dit soort beleggingen kunnen enorm zijn, zeker als je vroeg instapt. Maar zoals gezegd: de risico’s zijn navenant. De kans dat zo’n “pick” echt gaat scoren is afhankelijk van heel veel verschillende factoren en dus ook risicovol.
Wat voor risico’s loop ik bij beleggen?
Voor een deel kunt u invloed uitoefenen op de risico’s die u wilt lopen. Er zijn ook omstandigheden die de waarde van uw beleggingen beïnvloeden, terwijl u daar geen invloed op uit kunt oefenen. We noemen er een paar.
Marktrisico: het marktrisico wordt gevormd door de algemene economische situatie. Alle beleggingsproducten ondervinden hier hun positieve en negatieve invloed. Voorbeelden hiervan: periodes van droogte of overvloedige regenval. groeiende of krimpende economie, belastinghervormingen of verschuivend gebruik van grondstoffen bijvoorbeeld voor de levering van energie. Denk dan aan teerzanden, zonne-energie, lithium-Ion batterijen.
Koersrisico: koersschommelingen veroorzaakt door externe factoren. In elk bedrijf, elke instantie waarin u ook belegt, u heeft te maken met koersfluctuaties. Oorzaken kunnen liggen in de lancering van een nieuw product van een concurrent, een staking, negatief nieuws over een aanverwant product. U kunt de risico’s die u hiermee wilt lopen minimaliseren door gespreid te beleggen.
Valutarisico: Dit speelt alleen als u in een andere valuta belegt. De kans is aanwezig dat de koers van de valuta bij verkoop of aflossing van uw investering verschilt van die van de valutakoers bij aankoop. Dit kan zowel positief als negatief uw rendement beïnvloeden.
Liquiditeitsrisico: het kan gebeuren dat uw beleggingen niet gewild zijn, of nauwelijks verhandeld worden. U kunt uw beleggingen/aandelen dan niet verkopen.
Hoe kunt u de risico’s beperken?
- Voordat u we u hier wat tips geven een paar zaken om te overwegen en in kaart te brengen voordat u gaat beleggen. Kunt u uw geld (voor langere tijd) missen?
- Hoeveel risico’s wenst u te lopen. Wat is uw beleggingshorizon en met welk doel wilt u beleggen?
- Bent u een ervaren belegger of gaat uw voor het eerst de markt op? Als u deze vragen voor u zelf heeft beantwoord wat tips om een gezond rendement te halen uit uw beleggingen.
- Belangrijkste tip: spreid de risico’s. En dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld geografisch, in valuta, markten, branches en producten. Zo kunt u ook binnen een door u gekozen spreiding verder spreiden bijvoorbeeld spreiden over verschillende beleggings categorieën zoals obligaties, onroerend goed, deposito’s. Hierbinnen kunt u dan weer spreiden in verschillinde sectoren, verschillende looptijden. De eerste stap om praktisch te spreiden is beleggen in beleggingsfondsen of indices die vaak samengesteld worden met een mooie variatie aan producten en diensten.